Приключват спасителните археологически разкопки в землището на с. Мощанец.  От

...
Приключват спасителните археологически разкопки в землището на с. Мощанец.  От
Коментари Харесай

Приключват спасителните археологически дейности по трасето на АМ „Струма“ край село Мощанец

Приключват избавителните археологически разкопки в землището на с. Мощанец.  От месец май, в продължение на шест месеца, с спиране през юни и юли, екип от археолози под управлението на гл. ас. доктор Галина Грозданова и гл. ас. доктор Таня Христова, изследва останките на обект от късноримската и ранножелязната столетия. Той попада в очертанията на строящата се Автомагистрала „ Струма ”, което наложи ускореното му изследване.
 3-3  4-2  640-420-moshtanec  DCIM100MEDIADJI_0077.JPG
Обектът е ситуиран на надзаливна тераса на десния бряг на река Струма, в землището на с. Мощанец, община Благоевград, над м. Бистраците. Основната част от структурите принадлежат на късноримската ера (III-IV в.). През това време на дясната тераса на р. Струма и по ската нагоре се е развило доста по размери населено място. В очертанията на автомагистралата попада част от него, както и част от прилежащия му некропол. От този интервал са проучени 9 здания, 16 ями и вкопани уреди и 70 гроба. Всички те се ситуират в три обособени бранша на обекта, обособени топографски с оглед даденостите на терена. В югоизточния са ситуирани най-ранните здания и вкопани структури, които се отнасят към II-IV в. сл. Хр. В централния бранш, който е и най-полегатата и равнинна част на обекта, се локализират най-вече здания със икономически темперамент. Те са малко по-късни, от IV-V в. сл. Хр. В най-северозападния сектор на обекта е ситуиран некрополът от III-IV в. сл. Хр., който е обособен от постройките с каменна оградна стена в линейна форма.

Разкритите зидове и пространства с добре непокътнати подови равнища демонстрират многократни преустройства и преграждания.Сградите са проведени в комплицирани, верижни комплекси, които са терасирани, съгласно наклона на терена. Запазеността на част от зидовете във височина до 1,10-1,20 м. свидетелства за монументалността на проучените комплекси. За благосъстоянието на това населено място приказват и податките за отводнителни уреди, както и многочисленият археологически материал, открит в постройките. Последното се удостоверява от разнообразието на формите, украсата и типа на керамиката, останките от стъклени съдове и гривни, накитите – пръстени, фибули, обеци, принадлежности, монети и други

Некрополът е биритуален – трупоизгаряне (кремация) и трупополагане. Гробните уреди са неколко вида: елементарни гробни ями, ями покрити с тегули или каменни плочи, цисти. Дъната на някои от гробните ями са постлани с каменни плочи или тегули. Значителен брой от кремациите са оградени с камъни.Трупоизгарянето не е осъществено на място. Гробовете, в които е показан обредът на трупополагане са доста по-малко на брой. Може да се твърди, че този ритуал е желан при погребването на децата,въпреки че не липсват и гробове с трупополагане на възрастни човеци.Гробният инвентар се състои от глинени и стъклени съдчета –керноси, гърнета, чашки, балсамарий, пръстенчета. В някои от гробовете бяха открити и монети.

По-ранният интервал засвидетелстван на обекта – ранната желязна ера, е показан единствено в югоизточния и централния бранш. Прави усещане, че и при започване на Iхилядолетие прочие Хр. популацията е обитавало същите сектори от тази тераса на реката, които и по-късно са употребявани при построяването на късноантичните комплекси. Най-вероятно секторът сред двата бранша, в който археологически структури съвсем не са документирани, не е бил подобаващ заради алувиални и ерозионни процеси. От този интервал са проучени останките на две жилища, едното от които с добре непокътната правоъгълна форма, и седем вкопани структури, които могат да бъдат избрани като ями. Добре непокътнатото жилище е построено в обичайна за времето техника от колове преплетени с пръти и обмазани с глина, само че е починало в резултат на мощен пожар. Основният материал открит в тези структури е керамиката. Наличието на тези две жилища допуска селищният темперамент на този по-ранен интервал, който се ситуира под постройките и пластовете от късната древност.

За мащабността и благосъстоянието на обекта свидетелства и количеството на откритите находки, което надвишава 1300. Благодарение на хората от Благоевград и покрайнината, които се включиха интензивно в разкопките, както и на логистичната поддръжка оказана от  Агромах, и съдействието на РИМ Благоевград, археологическите изследвания завършиха в период с ненадейно положителни резултати.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР